onsdag den 18. maj 2011

Hvordan er man rig?

Det er normalt ikke det første spørgsmål, der stilles. Egentlig vil de fleste gerne vide, hvordan man bliver rig. Oliemagnaten J. Paul Getty svarede ganske præcist på dette spørgsmål: "Rise early, work hard, strike oil." Det vil sige, at erhvervet formue afhænger af flid og held.

Getty var en kynisk forretningsmand. Det fortælles, at han selv holdt opsyn med det raffinaderi, som Getty Oil opførte i Kalundborg i slutningen af 1950erne. Den danske arkitekt havde lavet en omfattende beplantningsplan for området. Gettys svar var kort: "We're building a refinery, not a park."
Olieraffinaderiet i Kalundborg, der oprindeligt blev
solgt af Getty  til Esso, ejes nu af Statoil

Det svarer imidlertid ikke på spørgsmålet om, hvordan man håndterer formuen, når den først er erhvervet. Gettys afvisning af den danske arkitekts ønske om at forskønne virksomheden i Kalundborg kan synes som et typisk udslag af manglende sans for skønhed. Men Getty havde netop æstetisk sans. Han havde også forretningssans, og hans styrke var, at han kunne skille de to ad. Han stiftede og finansierede et meget betydningsfuldt kunstmuseum i Californien, men han lod ikke dette engagement i kunst forstyrre forretningen.

Langt fra alle med evnen til at tjene penge forstår at give dem ud. Det burde faktisk være forbudt for folk uden smag at have penge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar